Kultivace, sledování a využití mikrořas - Ranglová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2020)
Předmětem této práce jsou mikrořasy pěstované jak v laboratorních, tak i ve venkovních kultivačních systémech a jejich potencionální využití. Případové studie ilustrují korelaci změn rychlosti růstu s fotosyntetickou aktivitou, fyziologickým stavem a složením biomasy za různých podmínek (vysoká světelná ozářenost, optimálníúsuboptimální teplota a přítomnost některých polokovů). Zvláštní pozornost byla věnována také vyhodnocení biologické dostupnosti biomasy mikrořasy Chlorella obohacené selenem, které se běžně užívá jako doplněk stravy. V rámci metodiky, jako důležitý nástroj pro odhadnutí aktivity mikrořas, byly použity techniky monitorování fotosyntézy, zejména měření fluorescence chlorofylu.
Cultivation, Monitoring and Application of Migroalgae Cultures
Keywords: Chlorella; venkovní kultivace; fluorescence chlorofylu; bioaktivita; patogeny; odpadní voda; Chlorella; outdoor cultivation; chlorophyll fluorescence; bioactivity; pathogens; wastewater