Pozorování hejnového chování ryb v pelagickém habitatu umělé vodní nádrže prostřednictvím videokamery - Holubová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Výzkum prezentovaný v této práce přispívá k rozšíření znalostí o rybích hejnech a jejich vzorcích chování v sladkovodní nádrži. Obyvatelé pelagické zóny jsou z tohoto pohledu velmi málo zkoumáni. Tendence k tvoření hejn se lišila mezi rybími druhy zejména kvůli odlišné zranitelnosti vůči predaci. Poměrně často byly pozorovány hejna složené z více druhů ryb, častejší pak byly druhy zranitelné které ale sdílejí potravní a prostorovou niku s jiným druhem, který je méně atraktivní pro predátory. Potřeby jednotlivců se mění v čase a spolu s nimi jejich prostorová distribuce a denzita v konkrétním habitatu. Byla pozorována "kritická denzita", která je spouštěčem pro tvorbu hejn. S rostoucí denzitou roste proporce ryb v hejnech a zároveň klesá proporce samostatných jedinců. Počet shluků s denzitou rostl se zpomalujícím trendem po dosažení určité denzity ryb. Tímto způsobem si rybí shluky udržují mezi sebou maximální vzdálenosti a při rostoucí denzitě ryb v habitatu a vytvářejí pak větší hejna. Použití vizuálních metod se zdá být příhodným prostředkem pro pozorování a také hodnocení rybích spolčenstev, navíc správně použitá metoda může dostát srovatelných výsledků s tradičně používanými metodami: hydroakustickým průzkumem a košilkovým nevodem.
Observation of fish schooling behaviour in open-water habitat of a man-made reservoir via visual census
Keywords: ryby; cejn; plotice; okoun; ouklej; kamera; UVC; hejnování; sladkovodní nádrž; antipredační chování; social behaviour; fish; bream; roach; perch; bleak; camera; UVC; observation; schooling; freshwater; antipredatory behaviour; sociální chování