Společná obchodní politika Evropské unie se zaměřením na vztahy se Společným trhem jihu - Mercosurem - Lexová, Renata (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce Společná obchodní politika Evropské unie se zaměřením na vztahy se Společným trhem jihu - MERCOSUREM je rozdělena do 6 kapitol. Teoretické části jsou věnovány první tři kapitoly, které popisují fungování Světové obchodní organizace, společnou obchodní politiku ES a smluvní úpravu s vybranými zeměmi či integračními celky. Jádro práce tvoří charakteristika vzniku a vývoje integračního seskupení MERCOSUR, včetně popisu jeho institucionální struktury. Zvláštní důraz je kladen na analýzu vývoje obchodních vztahů mezi EU a MERCOSUREM a strukturu vzájemného obchodu. Součástí práce je resumé ve španělštině a trojjazyčný glosář.
Common Trade Policy of the European Union with Emphasis on the Relations with The Common Market of the South - MERCOSUR
Keywords: asociační dohoda; společná obchodní politika; společný celní sazebník; volný pohyb zboží; zóna volného obchodu; Všeobecná dohoda o clech a obchodu; všeobecný systém preferencí; Společný trh jihu; tarifní překážky; celní unie; Světová obchodní organizace; association agreement; Common trade policy; common external tariff; free movement of goods; free trade zone; General Agreement on Tariffs and Trade; General system of preferences; Common Market of the South; tariff barriers; tariff union; World Trade Organization