Solární panely a změny ve využívání krajiny v ČR - regionální srovnání - Mojžíšková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je zmapování lokace solárních panelů mezi jednotlivými regiony v České republice. Práce zjišťuje vlastníky fotovoltaických elektráren a analyzuje procentuální rozdíl solárních panelů umístěných na zemědělské půdě mezi jednotlivými regiony. Také se zaměřuje na faktory, které ovlivnily umisťování solárních panelů v jednotlivých regionech z hlediska regionální politiky, zemědělské politiky, dotační politiky a politiky obnovitelných zdrojů energie. Bakalářská práce je zaměřena na využívání krajiny ČR a zjišťuje podmínky nakládání s fotovoltaikou. Další část práce je založena na analýze sekundárních dat zjištěných ze statistiky a územních map na katastrálních úřadech, dále pracuje s údaji Ministerstva zemědělství a Ministerstva průmyslu a obchodu. Výsledky ukazují souvislost mezi vužitím krajiny a jejími změnami v důsledku instalací solárních panelů.
Solar Panels and Landscape Use Changes in the Czech Republic - Regional Comparison
Keywords: fotovoltaika; regionální politika; dotační politika; solární panely; obnovitelné zdroje energie; photovoltaics; regional policy; subsidy policy; solar panels; renewable energy sources