Možnosti ochrany přírody a krajiny v ČR a v Evropě - Moravec, Pavel (Jihočeská univerzita, 2015)
V bakalářské práci se zabývám možností ochrany přírody a krajiny v ČR a v Evropě. Nejdříve popisuji a charakterizuji ČR včetně stavu přírody a krajiny. Dále uvádím historický vývoj ochrany přírody a zpracovávám legislativní nástroje obecné a zvláštní ochrany přírody a krajiny. Zmiňuji státní program a změnu legislativy ochrany přírody a krajiny po vstupu ČR do EU. Zabývám se strategií Evropské unie v oblasti biologické rozmanitosti. V poslední části popisuji nejdůležitější úmluvy a spolupráci o ochraně přírody a krajiny, do kterých se ČR zapojila.
Possibilities of nature and countryside protection in the Czech Republic and in Europe
Keywords: ochrana přírody; ochrana krajiny; státní program; legislativa; mezinárodní úmluva; biologická rozmanitost; nature protection; countryside protection; the state program; legislative; international convention; biodiversity