Vyhodnocení vybraného souboru starých a krajových odrůd jarních pšenic (Triticum aestivum L. a Triticum dicoccum Schuebl.) - Jančíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce se zabývá vyhodnocením vybraných morfologických, biologických a hospodářských vlastností souboru starých a krajových odrůd. Cílem bylo nalézt genotypy s vysokým obsahem proteinu v zrnu a navrhnout odrůdy vhodné pro konzervaci genetických zdrojů ''on farm''. Z genových zdrojů Genové banky při VÚRV Praha-Ruzyně byl vybrán sortiment 42 odrůd starých a krajových odrůd pšenice seté a 10 odrůd pšenice dvouzrnky (Triticum diccocum Schuebl), u kterých je předpoklad vysokého obsahu proteinu v zrnu. K hodnocenému souboru bylo přidáno také 10 moderních odrůd. Bylo potvrzeno, že obsah proteinu je u krajových odrůd pšenic zpravidla vyšší než u moderních šlechtěných odrůd, a mohou proto dosáhnout vysoce kvalitní produkce, i když na nižší výnosové úrovni. To je vhodné pro hospodaření se sníženými vstupy, tzv. ekologické zemědělství.
THE EVALUATION OF SELECTED OLD AND REFIONAL VARIETY OF SPRING WHEAT (TRITICUM AESTIVUM L. A STITICUM DICOCCUM SCHUEBL)
Keywords: hodnocení odrůd; obsah hrubého proteinu.; evaluation of varietes; crude protein content.