Jazyková analýza barokního textu - Vrzalová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce je jazyková analýza rukopisu na prahu barokní doby. Materiálem se stal rukopis Knihy rychtářské městyse Jaroměřic, napsaný v letech 1608 - 1698. Pro rozbor bylo vybráno dvacet různých zápisů z let 1617 - 1645. První část práce pojednává o charakteristice doby vzniku rukopisu s přihlédnutím ke specifickým rysům Jaroměřicka. Druhá kapitola obsahuje pojednání o grafické stránce textu, věnuje se zápisu zkratek, značek i některých problematických grafémů. Třetí oddíl pojednávající o slovní zásobě se zaměřuje na vlastní jména osobní a příjmení, dále na slova cizí a dnes méně srozumitelná. V poslední kapitole je analyzována kompozice textu, a to z hlediska vertikálního a horizontálního členění a tematiky textů. Přílohu tvoří transliterované texty rukopisu a fotokopie jednotlivých analyzovaných zápisů.
Linguistic Analysis of a Baroque Text