Mateřské chování plemenic skotu po odstavu telat - Kacetlová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce zkoumá na základě etologického pozorování projevy mateřského chování po odstavu telat u vybraných plemenic skotu Charolais, chovaných v systému bez tržní produkce mléka. Analýza plemenic byla prováděna na farmě nacházející se na Vysočině. Stádo tvořilo celkem 16 kusů skotu, z toho bylo pozorováno 10 plemenic po odstavu telete. Etologické pozorování probíhalo po tři dny, první den po dobu 24 hodin, druhý a třetí den po dobu světelné aktivity dne. Průběh základních kategorií chování byl zaznamenán intervalovou metodou s délkou intervalu 10 minut, vokalizace byla zaznamenána permanentně. Výsledky pozorování čtyř základních kategorií chování u těchto plemenic byly podrobeny komparativnímu vyhodnocení.
Maternal behaviour cows after weaning calves
Keywords: Etologie; etologie skotu; mateřské chování; odstav; životní projevy; charolais; etologické pozorování; Ethology; ethology of cattle; maternal behaviour; weaning; sings of life; ethological observation