Posouzení erozního ohrožení vybraných svahů na území obce Vlásenice - Pozníková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Teoretická část bakalářské práce se věnuje vzniku půdy a rozdělení referenčních tříd půdy. Jsou zde zmíněny i půdní vlastnosti. Speciálně se jedná o fyzikální, chemické a fyzikálně - mechanické půdní vlastnosti. V této části je také rozebrána degradace půdy, kterou způsobuje voda a zákonodárství související s degradací půdy. Zmíněn je i veřejný registr půd. Praktická část se věnuje rozboru vybraných půdních pozemků v katastrálním území Vlásenice ohrožených vodní degradací půdy. K vybraným pozemkům byla zvolena půdoochranná technologie v podobě půdoochranného osevního postupu, který vyhovuje z hlediska protierozní vyhlášky.
Assessment of the erosion risk of selected slopes in the territory of the municipality of Vlásenice
Keywords: půdní vlastnosti; vodní degradace půdy; půdoochranné technologie; soil properties; water soil degradation; protection technology