Demembranace spermií ryb jako nástroj studia fyziologie aktivace a pohybu spermií ryb - Blažková, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této práce bylo shrnutí dostupných informací o metodě demembranace jako nástroje ke studiu fyziologie aktivace a pohybu spermií ryb a následná jednoduchá demonstrace užití metody. Demembranace spermií ryb je metoda, při které dochází k destrukci cytoplazmatické membrány (fosfolipidová dvouvrstva oddělující vnitřní prostředí buňky od vnějšího) za použití detergentu. V této práci byl použit jemný neiontový detergent TritonX-100. Pokusnými druhy byl kapr obecný (Cyprinus carpio) jako zástupce kostnatých ryb a jeseter malý (Acipenser ruthenus), který patří mezi ryby chrupavčité. Práce potvrdila možnost demembranace jak u chrupavčitých, tak i u kostnatých ryb, přičemž pro zdárné využití metody byla klíčovým faktorem kvalita použitého spermatu a předchozí ověření vhodných podmínek vzhledem ke studovanému druhu a místním lokálním podmínkám.
The Demembranation as a Tool to Study a Movement and Physiology of Activation of Fish Spermatozoa
Keywords: ATP; bičík; cytoplazmatická membrána; demembranace; detergent; jeseter; kapr; motilita; spermie ryb; ATP; cytoplasmic membrane; carp; demembranation; detergent; fish sperm; flagellum; motility; sterlet