Zdeněk Šeřík jako básník Českomoravské vrchoviny ( k problémům českého regionalismu) - Doležalová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce Zdeněk Šeřík jako básník Českomoravské vrchoviny (k problémům českého regionalismu) se bude zabývat touto osobností a jeho dílem. Práce bude rozdělena do dvou hlavních částí, první teoretická, která vymezí regionální literaturu, pojem region a regionální osobnost. Druhá část bude praktická, zaměří se na zkoumání a následnou analýzu získaných informací, a to především na výpovědi rodáků a pamětníků. Budou zde zařazeny i ukázky textů, pokusy o stručnou interpretaci a případné uvedení dobových interpretací. Cílem práce je podat ucelenou informaci o básníku a zařadit jeho dílo na základě interpretace a historického výzkumu do dobového společenského kontextu.
Zdeněk Šeřík, the poet of the Czech-Moravian Highlands ( on the problem of Czech Regionalism)