Historické početní postupy a jejich aplikace ve výuce - Divíšková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Ve své diplomové práci se zabývám historickými početními postupy a jejich aplikací ve výuce. V celkem osmi kapitolách popisuji početní techniky z historie, jako jsou magické čtverce, zajímavé počtářské algoritmy, netradiční kritéria dělitelnosti, starověké početní postupy, zlatý řez, figurální čísla a grafické papíry. V závěrečné kapitole se věnuji využití historických početních postupů ve výuce. Tato kapitola obsahuje osm pracovních listů a návrhů aktivit s metodickým komentářem.
Historical numerical procedures and their application in teaching
Keywords: matematika; matematické operace; algoritmy; historie matematiky; magický čtverec; dělitelnost; zlatý řez; figurální čísla; grafický papír; math; mathematical operations; algorithms; history of mathematics; magic square; divisibility; golden ratio; figurate numbers; graphic paper