Obsah jódu v bazénových vzorcích mléka - Sojková, Lada (Jihočeská univerzita, 2015)
Abstrakt Práce se zabývá obsahem jódu v bazénových vzorcích mléka. Přináší informace o obsahu jódu v České republice v rámci roků a okresů. Mléko bylo získáno ve spolupráci se společností Madeta a.s. Jód byl následně stanoven spektrofotometricky po alkalickém spalování vzorku (metodou Sandell-Kolthoffa). Celkem bylo vyhodnoceno 149 vzorků mléka (2013-2015). V roce 2013 byl průměrný obsah jódu v bazénových vzorcích mléka 289,3 mikrogram.l-1. V roce 2014 činil průměrný obsah jódu v bazénových vzorcích mléka 222,2 mikrogram.l-1.Z hlediska potravinového zdroje jódu v mléce TRÁVNÍČEK et al. (2011) uvádějí optimální hodnotu pro obsah jódu v mléce mezi 100-200 mikrogram.l-1. Výsledky jsou tedy mírně zvýšené, než je optimum. V rámci okresů byla zjištěna nejvyšší průměrná hodnota v roce 2013 v okrese Tábor (398,0 mikrogram.l-1). Nejnižší obsah jódu byl zjištěn v okrese Písek (139,8 mikrogram.l-1). Nejvyšší naměřený průměrný obsah v roce 2014 byl zjištěn v okrese Prachatice (357,0 mikrogram.l-1), zatímco nejnižší naměřená průměrná hodnota byla zjištěna v okrese Třebíč (163,0 mikrogram.l-1).
Iodine content in the pool samples milk
Keywords: mléko; jód; obsah; bazénový vzorek; milk; iodine; content; pool sample