Možnosti fyzioterapie a protetiky po amputaci na dolních končetinách - Šnokhausová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2019)
Náplní této bakalářské práce je teoretický souhrn problematiky amputací na dolních končetinách. Práce je rozdělena na část teoretickou a na část praktickou. V teoretické části se věnuji historickému vývoji, definici pojmu amputace a jejím indikacím. Popisuji techniky a typy amputačních výkonů a uvádím možnosti rehabilitační léčby a fyzioterapeutické postupy. Část teorie je věnována možnostem protetiky, které s rehabilitační péčí o pacienty s amputací úzce souvisí. Praktická část je zpracována formou kvalitativního výzkumu, který byl prováděn pomocí kazuistik. Do výzkumu byli zahrnuti dva pacienti. Oba pacienti byli muži čekající na první protetické vybavení a oba byli po chirurgickém zákroku, kdy jim byla amputována dolní končetina v oblasti stehna.
The possibilities of physiotherapy and prosthesis after the amputation on low limbs
Keywords: amputace; fyzioterapie; pahýl; protéza; amputation; physiotherapy; stump; prosthesis