FINANČNÍ PODPORY V ZEMĚDĚLSKÉM PODNIKU - Kalvasová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce na téma ''Finanční podpory v zemědělském podniku'' se zaměřuje na analýzu využití finančních podpor v zemědělském podniku ''A'', především na využití těchto podpor v rostlinné a živočišné výrobě daného podniku v letech 2005 - 2008. Teoretická část se zabývá problémy agrárního sektoru a popisuje důvody, proč by společnost měla zemědělství podporovat, dále jsou rozebírána některá specifika kalkulačních vzorců a nákladů v zemědělství a nechybí ani nejčastěji poskytované podpory českému zemědělství a nejdůležitější instituce, které tyto podpory zabezpečují. V praktické části jsou porovnávány výsledky hospodaření jednotlivých výrob bez započtení přijatých podpor s výsledky hospodaření po započtení přijatých podpor. Zjištěné rozdíly jsou analyzovány a na jejich základech jsou následně podniku doporučena různá opatření týkající se nákladů a výnosů.
FINANCIAL SUBSIDIES IN AGRICULTURAL COMPANY
Keywords: dotace; zemědělství; zemědělský podnik; analýza nákladů; kalkulační vzorec; subsidy; agriculture; agricultural company; analysis of costs; costing model