Úcta k životu - dítě s nepříznivou prognózou. - Malá, Anežka (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je zaměřena na velmi citlivé téma - Úcta k životu, dítě s nepříznivou prognózou. V teoretické části bakalářské práce se jednotlivé kapitoly zabývají charakteristikou holistického pojetí člověka, vztahem člověka k životu, problematikou narození dítěte se závažným zdravotním postižením, procesu vyrovnávání se rodiny s touto skutečností. V neposlední řadě i velmi bolestnou ztrátou dítěte. Praktická část se skládá z analýzy dat získaných zejména z individuálních rozhovorů s matkami (rodiči) dětí s nepříznivou prognózou a zároveň z rozhovorů s odborníky. Cílem bakalářské práce je zjistit odezvu a zkušenosti získané při narození dítěte se závažným zdravotním postižením, respektive s letální prognózou a také zjistit zkušenosti z přístupu lékařů a jiných odborníků.
Reverence for Life - a child with an unfavorable prognosis.
Keywords: úcta k životu (smysl života); holistické pojetí člověka; informovanost rodiny; dítě se zdravotním postižením; fáze psychické odezvy; posttraumatický růst; komunikace mezi rodinou a odborným personálem; úmrtí dítěte; reverence for Life (meaning of life); holistic conception of human; family awareness; a child with a disability; stage of psychological response; post-traumatic growth; communication between the family and professional staff; death of a child