Hloubkové kypřiče, jejich využití a význam při pěstování obilovin a řepky ozimé - Novotný, Jiří (Jihočeská univerzita, 2018)
Při zpracování půdy lze využívat různé technologie. V ZOD "Blata" je využívána technologie orební pomocí pluhu a technologie bezorební pomocí hloubkového kypřiče. U každé této technologie byl zpracován časový snímek a spočteny jejich výkonnosti. Dále byly obě technologie zpracování půdy porovnány při pěstování ozimé pšenice a ozimé řepky olejné v letech 2016 a 2017.
Depth cultivators, their use and importance in the cultivation of cereals and winter rape
Keywords: Hloubkový kypřič; orební technologie; orba; zpracování půdy; bezorební technologie; Deep plow; plowing technology; plowing; soil cultivation; batchless technology