Vliv zavedení ekologických daní na veřejné rozpočty a spotřebu zdaněných paliv a energie v ČR - Kuncová, Alena (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce zkoumá vliv zavedení ekologických daní v České republice na veřejné rozpočty. Cílem je posoudit, zda uplatňované ekologické daně vedly ke snížení spotřeby zdaňovaných paliv a energie. Komparativní metodou je porovnán rozpočet a skutečné inkaso ekologických daní v letech 2008 a 2009 v ČR. Spotřeba paliva a energie je porovnávána od roku 2005 do roku 2009 v přehledných tabulkách a grafech. Výsledkem zkoumání je zjištění, že výběr ekologických daní nedosahuje rozpočtované výše, takže nedošlo k plánovanému naplnění veřejných rozpočtů. Spotřeba paliva a energie v letech 2008 a 2009 zaznamenala předpokládaný pokles, ale nelze jednoznačně určit, zda je pokles důsledkem implementace ekologických daní do české legislativy.
Impact of The Ecological Taxes on Public Budgets and Consumption of Taxed Products in The Czech Republic
Keywords: Ekologické daně; environmentální politika; veřejné rozpočty; ekologická daňová reforma; spotřeba paliva a energie; plynná paliva; pevná paliva; elektřina; emise znečišťujících látek; Ecological taxes; environmental politics; public budgets; revision of the ecological taxes; consumption of the fuel and energy; gaseous fuels; solid fuels; electricity; polluting matter emission