Problematika osamělých matek s dětmi - Merhautová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se skládá ze dvou částí: Teoretické a praktické. Teoretická část se v úvodu krátce zabývá rodinou, uvádí její různé definice a popisuje její proměny v historii, s poukázáním na současnou krizi rodiny, která je zapříčiněna zejména nárůstem rozvodovosti, zvyšujícím se počtem neúplných rodin a vysokým počtem single domácností. Dále je popisována rodina osamělé matky, jako jeden z možných typů monoparentálního uspořádání rodiny, s přihlédnutím k tomu, že v čele těchto rodin stojí v naprosté většině případů právě osamělá matka. Uvádím také pojem neúplná rodina a poukazuji na nejčastější příčiny jejich vzniku, mezi které patří: svobodné mateřství, smrt partnera a rozvod. Tyto příčiny posloužily k následnému rozdělení jednotlivých kapitol, které popisují: rodinu svobodné, ovdovělé a rozvedené matky. Poslední kapitola je věnována aspektům života osamělých matek, které se pro ně stávají nejvíce problematickými, jsou to zejména: ekonomická a bytová situace, osobní život a každodenní péče o děti a domácnost, na kterou zůstávají samy. Praktická část se zabývá výzkumem osamělých matek. V úvodu popisuje samotnou metodologii výzkumu, výzkumné otázky, cíle, harmonogram, základní a výzkumný soubor. Výzkum byl prováděn kvalitativní výzkumnou metodou, která proběhla formou narativních rozhovorů s osamělými matkami. Hlavní část výzkumu tvoří vyprávění vlastního příběhu každé osamělé matky, do kterého nebylo zasahováno, ale byl spontánně vyprávěn. Následně byly kladeny otázky pro vyjasnění, které ve vyprávění nezazněly, ale byly nezbytné pro výzkum. Cílem výzkumného šetření pak je, analyzovat skutečnou situaci osamělých matek, které se ve výchově svých dětí ocitají samy, jakým způsobem se osamělými matkami staly a odhalení jejich sociální reality.
Problems of Single Mothers with children
Keywords: rodina; monoparentální rodina; neúplná rodina; osamělá matka; family; monoparental families; incomplete families; single mothers