Bacterial life history strategies in gamma-irradiated arable soil receiving different microbial inocula - Farková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2022)
Půda obsahuje mimořádnou úroveň mikrobiální biodiverzity, která podporuje klíčové funkce ekosystému. Pochopení toho, jak se půdní mikrobiální společenstva v zemědělských ekosystémech utvářejí a jaké vlastnosti vykazují (tj. jaké funkce a služby zprostředkovávají), je nezbytné pro lepší předvídání důsledků ztráty biologické rozmanitosti. Tato práce analyzuje složení, diverzitu a životní strategie půdních bakteriálních společenstev po zavedení mikrobiálních společenstev z různých zdrojů (tj. půdy a kravských exkrementů) do sterilní půdy (ozářené -zářením). Výsledky ukazují, že bakterie z půdy a exkrementů se v -ozářené půdě úspěšně etablovaly a že složení a diverzita bakteriálních společenstev silně závisí na zdroji inokulace. Analýzy vybraných funkčních znaků prokázaly, že taxony časných kolonizátorů se vyznačovaly vyšším počtem kopií genu 16S rRNA, menšími genomy a zvýšenou pohyblivostí a schopností sporulace než původní půdní bakteriální společenstva. Kromě toho, přestože půdy vykazovaly podobné počáteční fyzikálně-chemické a biochemické vlastnosti, různá mikrobiální společenstva vytvářela podstatné rozdíly ve vlastnostech půdy a mikrobiálně zprostředkovaných funkcích. Tato práce přispívá k lepšímu pochopení toho, jak je složení bakteriálního společenstva důležité pro mikrobiální biodiverzitu v půdě a jak naopak může biodiverzita přispívat ke změnám půdní úrodnosti a aktivity bakterií prostřednictvím různých životních strategií a vlastností.
Bacterial life history strategies in gamma-irradiated arable soil receiving different microbial inocula
Životní strategie bakteriálních společenstev v gamma ozářené půdě po zavedení různých mikrobiálních inokulí
Keywords: půda; bakteriální komunita; funkční znaky; životní strategie; zemědělství; soil; bacterial community; functional traits; life history strategies; agriculture