Larval and adult seed consumption affected by the degree of food specialization in Amara (Coleoptera: Carabidae) - Klimeš, Petr (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato studie vůbec poprvé kvantifikuje spotřebu semen střevlíkovitými brouky, jak pro všechny larvální instary, tak jejich dospělce. Tři druhy střevlíků z rodu Amara byly vybrány jako modelové druhy a konzumace semen tří druhů rostlin Stellaria media, Capsella bursa-pastoris and Taraxacum officinale byla testována v laboratorních experimentech. Larvy vykazovaly obecně větší specializovanost a porovnatelnou nebo dokonce vyšší denní spotřebu semen než imaga. Výsledky tak zdůrazňují velký výzman nejen imag, ale také jejich larev, jako potenciálních predátorů semen v přírodě.
Larval and adult seed consumption affected by the degree of food specialization in Amara (Coleoptera: Carabidae)
Keywords: Dieta; potravní ekologie; střevlíkovití brouci; larvy; predace semen; semena plevelů.; Diet; feeding habits; ground beetles; larvae; seed predation; weed seeds