Specifika afrického předškolního dítěte - Ivanega, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Anotace Cílem práce je podat obraz afrického předškolního dítěte v kontextu současné doby z pohledu evropské učitelky mateřské školy. První kapitoly teoretické části jsou věnovány charakteristice Ugandy. Jsou zde stručně popsány přírodní, ekonomické, politické a hospodářské podmínky země. Dále práce popisuje hlavní problémy země a obyvatelstvo. Popisuje systém vzdělávání obecně i v rámci projektu Adopce na dálku. Nastiňuje základní principy úmluvy o právech dítěte. Další část je věnována významu dětství a procesu socializace. Poslední kapitoly teoretické části seznamují s pojmy: kultura, tradice a hodnota. Tato část je doplněna filosofickým zamyšlením nad africkou civilizací. Praktická část práce je orientována na některé oblasti běžného života dětí v Ugandě. Seznámení se s institucemi, které se věnují dětem a zabezpečují předškolní vzdělávání. Zamýšlím se nad jejich vzdělávacími možnostmi. Další kapitola popisuje přístup ke vzdělávání v afrických zemích běžné české populace a jejich informovanost o projektech v Africe.
Specifities of Preschool Child in Afrika
Specifika afrického předškolního dítěte