Společenstva vážek (Odonata) vybraných lokalit v okolí Českých Budějovic - Hodánek, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá výskytem vážek na devíti lokalitách v Třebíně a jeho okolí. Cílem práce bylo zjistit, které druhy vážek se ve zkoumaných lokalitách nachází a výskyt diskutovat ve vtahu k environmentálním podmínkám. Nalezeno bylo patnáct druhů vážek a v práci je uvedena jejich krátká charakteristika. Největší výskyt byl šidélka většího (Ischnura elegans), šidélka malého (Ischnura pumilio) a šídla královského (Anax imperator). V práci je pro každou zkoumanou lokalitu vypočítán Shannon-Wienerův index druhové diverzity. Nejvyšší hodnota byla zjištěna 1,735403988 a nejnižší 0,863804123. Pomocí metody váženého průměrování jménem kanonická korespondenční analýza (CCA) v programu Canoco je v práci ukázaná závislost výskytu vážek na environmentálních podmínkách. Například vážka čtyřskvrnná (Libellula quadrimaculata) preferuje na sledovaných lokalitách ke svému životu vodní plochu silně zarostlou litorální vegetací. Dále byla využita trendu zbavená verze Detrended Correspondence Analysis (DCA), která umožnila porovnat zkoumané lokality z hlediska výskytu druhů. Lokality s podobným výskytem druhů se shodují ve své poloze, která vážkám umožňuje snadný přelet mezi nimi. Na konci práce jsou výsledky porovnány s výzkumy provedenými v blízké oblasti. Výsledky jsou shodné kromě výskytu vážky červené (Crocothemis erythraea), která se v České republice vyskytovala vzácně v době, kdy byly výzkumy prováděny.
Dragonflies (Odonata) of selected localities around České Budějovice, South Bohemia
Keywords: vážky; Třebín; environmentální podmínky; Shannon-Wienerův index; metoda CCA; metoda DCA; dragonflies; Třebín; environmental conditions; Shannon-Wiener index; CCA method; DCA method