Určité determinanty v současné francouzštině a jejich české ekvivalenty - Kroniková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem bakalářské práce jsou určité francouzské determinanty a jejich možné české ekvivalenty. Cílem práce je na základě odborné literatury popsat jejich morfologické, syntaktické a sémantické vlastnosti a zároveň popsat jejich funkci v diskursu. Výstupem práce je promyšlená syntéza možností českých ekvivalentních prostředků francouzských určitých determinantů. Práce je rozdělena na dvě části, a to na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je cílem představit ucelený pohled na tento jazykový prostředek současné francouzštiny. V praktické části je hlavním cílem stanovit možné české ekvivalenty francouzských určitých determinantů pomocí analýzy originálního francouzského textu a jeho českého překladu.
Definite Determiners in French and its Czech Equivalents
Keywords: určité determinanty; člen určitý; přivlastňovací determinant; ukazovací determinant; český ekvivalent; český respondent; Definite Determiners; Definite Article; Possessive Determiner; Demonstrative Determiner; Czech Equivalent