Obsah rtuti v hubách z území poblíž nádrže Skalka - Szabová, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Metodou AAS (AMA-254) byla rtuť stanovena ve 64 vzorkách 15 druhů plodnic jedlých druhů hub. Houby byly shromážděny z lesů poblíž nádrže Skalka. Nejvyšší obsah 15,5 mg/ kg suš. byl zaznamenány ve vzorku hřibu smrkového (Boletus edulis). Obsah rtuti se velmi dobře shodoval s koncentracemi, které jsou běžné na neznečištěných lokalitách. Proto konzumace hub ze sledované lokality nepředstavuje zdravotní riziko.
Mercury contents in mushrooms growing nearby a reservoir Skalka
Keywords: Jedlé houby; rtuť; AAS.; Edible mushrooms; mercury; AAS.