Bezdomovectví matek s dětmi aneb jak matky pečují o své děti v Charitním domově sv. Dominika Savia pro matky s dětmi - Krýchová, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá problematikou bezdomovectví matek s dětmi. První kapitola obsahuje reflexi odborné literatury, která poukazuje na to, že se literatura cílové skupině matek s dětmi nevěnuje. Výzkumné šetření popisuje péči matek o děti v době, kdy se ocitly bez domova a sociálního zázemí, a musí bydlet v Charitním domově sv. Dominika Savia pro matky s dětmi v Prachaticích. Ve výzkumu jsou porovnávány správné zásady péče o dítě, určené na základě odborné literatury, s realitou péče matek v Charitním domově. Kritéria pro výzkumné šetření jsou rozdělena na 8 oblastí, které mají pomoci rozeznat, jak matky o děti pečují. Oblast vzdělání a školní docházky, lékařské péče, systém odměn a trestů, denní režim, komunikace s dětmi, volný čas, stravovací a hygienické návyky. Z celého výzkumného šetření vyplynulo, že každá uživatelka v Charitním domově je individuální a jedinečný případ. Na závěr lze říci, že kritéria správné péče matky splňovaly různě. Každá uživatelka měla jiné představy o výchově a péči o své děti. I když některé matky neplnily určená kritéria dle odborné literatury, byly samy přesvědčené, že se o své děti starají dobře. Neuvědomovaly si, že by nějak svou péči zanedbávaly.
Homeless mothers with children or how mothers care for their children in Caritas St. home. Dominic Savio for mothers with children
Keywords: bezdomovectví; matky s dětmi bez domova; péče o děti; azylový dům; charita; homelessness; mothers with children; homeless; child care; shelter; charity.