Nepravidelnosti postojů u hříbat po narození a možnosti jejich korekce - Soukupová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce byla zaměřena na nepravidelnosti postojů u hříbat po narození a možnosti jejich korekce. Do sledování bylo zapojeno celkem 8 hříbat, z toho 6 valachů a 2 klisny různých plemen a rozdílného věku od různých majitelů a chovatelů z České republiky. Pomocí fotografií byl zaznamenán počáteční, průběžný a konečný stav kopyt hříbat. Z nich byl změřen úhel kopyta, úhel přední stěny kopytní a spěnkového kloubu, dále úhel v karpálním/hleznovém kloubu a u několika případů i úhel v kolenním kloubu. U všech hříbat byl také popsán průběh ortopedických korekcí.
The limbs posture irregularities of foals after birth and the possibility of their correction
Keywords: koně; hříbě; kopyto; deformity končetin; ortopedické podkovy; horses; foal; hoof; limb deformities; orthopedic horseshoes