Rozšíření a velikost populace bobra evropského (Castor fiber) ve VÚ Boletice - Seidl, Vladislav (Jihočeská univerzita, 2022)
V této bakalářské práci jsou shrnuty informace o bobrovi evropském (Castor fiber), jeho historickém a současném rozšíření v České republice včetně možných migračních cest. Je popsán vliv bobra na společenstva vodních i suchozemských organismů a jeho vztah k člověku. Součástí práce je také návrh projektu monitoringu velikosti populace a početnosti teritorií bobra evropského ve Vojenském újezdu Boletice. Jsou diskutovány některé důsledky managementu zaměřené na vojenský újezd.
Distribution and population size of European beaver (Castor fiber) in Boletice Military Training Area
Keywords: šíření; monitoring; vodní savci; ochrana přírody; konfliktní druh; ekosystémový inženýr; spreading; monitoring; aquatic mammals; nature conservation; conflict species; ecosystem engineer