Časopis Omladina v historickém kontextu počátku 20. století - Miklová, Linda (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá důkladnou analýzou jednotlivých čísel časopisu Omladina, jenž vycházel v letech 1903-1908 a v průběhu své pětileté existence byl přejmenován nejprve na Novou Omladinu, později na Komunu. V teoretické části je upozorněno na historické a kulturní impulzy přelomu 19. a 20. století, které měly vliv na obsah periodika. Pozornost se také soustřeďuje na vybrané osobnosti z řad odpovědných redaktorů, vydavatelů a literárně činných přispěvatelů. Praktická část se zaměřuje na vydavatelské informace, změny ve vydávání, literární a politické příspěvky a na významné kauzy dokreslující charakter časopisu. Primárním cílem bakalářské práce je výzkum průběhu vývoje periodika.
The journal Omladina in historical context at the beginning of 20th century
Keywords: Omladina; Nová Omladina; Komuna; časopis; Rakousko-Uhersko; anarchismus; Omladina; Nová Omladina; Komuna; journal; Austria-Hungary; anarchism