Fyzioterapie kojenců s opakovaným onemocněním dýchacích cest v domácím prostředí - Žitníková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá fyzioterapií aplikovanou u kojenců, jenž trpí opakovaným onemocněním dýchacích cest. Onemocnění dýchacích cest patří k nejčastějším chorobám dětského věku, proto je zapotřebí věnovat této problematice náležitou pozornost. Prvními dvěma cíli bakalářské práce je obsáhnout problematiku respirační fyzioterapie kojenců jednak teoreticky a jednak prakticky. Za třetí cíl si kladu vytvořit názornou příručku pro rodiče respiračně nemocných dětí kojeneckého věku. Ke splnění cílů bylo nezbytné nastudovat odbornou literaturu a seznámit se s terapií v praxi. Pro realizaci vlastního výzkumu byla použita kvalitativní metodika formou přímého pozorování kojenců, vedení neformálních rozhovorů s maminkami, provádění sekundární analýzy dat a pořizování fotodokumentace. Výzkumný soubor tvoří 3 kojenci s onemocněním dýchacích cest, jenž spadají do péče dětského lékaře prof. MUDr. M. Velemínského, CSc., Dr. h. c., prof. h. c. U všech tří kojenců jsem odebrala nepřímou anamnézu a prostřednictvím aspekce jsem zhodnotila jejich posturální aktivitu. Během tří návštěv v časovém horizontu 10 dní jsem maminky těchto kojenců postupně seznámila s aplikací technik respirační fyzioterapie tak, aby mohly ony samy realizovat terapii v domácím prostředí. Na základě instruktáží jsem následně zhotovila příručku, prostřednictvím které bych ráda informovala širokou veřejnost o možnostech této léčby. Během realizace výzkumu jsem se snažila u kojenců vysledovat reakci na aplikaci jednotlivých technik respirační fyzioterapie, dále korelaci mezi charakterem jejich dýchání a posturální aktivitou a v neposlední řadě jsem se soustředila na problémy, jenž se vyskytly během instruktáže. Tato práce může být přínosem jednak pro rodiče respiračně nemocných kojenců a jednak pro studenty oboru fyzioterapie. Domnívám se, že mnou zhotovená přiručka by mohla především umožnit a usnadnit rodičům nemocných dětí podílet se aktivně na jejich léčbě.
Physiotherapy for recurrent respiratory diseases of infants in home environment
Keywords: domácí prostředí; kojenci; onemocnění dýchacích cest; respirační fyzioterapie; home environment; infants; respiratory diseases; respiratory physiotherapy