Zdanění fyzických osob v České republice a na Slovensku - Jánová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit aspekty aplikace jednotné sazby daně z příjmů fyzických osob v České republice v porovnání se zkušenostmi Slovenska. Práce je zaměřena na způsob výpočtu daně z příjmů fyzických osob a jaký vliv na něj měla novela zákona o daních z příjmů z roku 2007. V teoretické části bakalářské práce je nastíněna problematika daní v České republice. Využito bylo dostupné literatury a internetové zdroje uvedené v použité literatuře. Při vypracovávání praktické části práce jsem vycházela z teoretických poznatků uvedených v literární rešerši. Jelikož podnikatelé, jakožto fyzické osoby, nemají podle zákona povinnost zveřejňovat údaje o firmě a citlivé údaje neradi poskytují cizím osobám, v příkladu jsou použita upravená data nejmenované firmy, na kterých byly provedeny výpočty. Nejprve je příklad vypočten klouzavě progresivním způsobem platným pro příjmy dosažené naposledy za zdaňovací období 2007, tedy před novelou zákona o daních z příjmů č. 261/2007 Sb.. Posléze je na ten samý příklad aplikována jednotná sazba daně z příjmů FO zavedená novelou zákona o daních z příjmů č. 261/2007 Sb.. Tyto dva propočty jsou popsány a zhodnoceny. V závěru práce jsou shrnuty poznatky, ke kterým jsem ve své bakalářské práci došla a jsou porovnány se zkušenostmi ze Slovenska.
The Income Taxation of Individuals in The Czech Republic and Slovakia
Keywords: fyzické osoby; daň z příjmů; progresivní zdanění; jednotná sazba daně; natural person; income tax; progressive taxation; flat-rate basis