Vliv vakcinace slinami klíštěte Ixodes ricinus na přenos Borrelia burgdorferi a cytokinový profil hostitele - Gregorová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Klíště Ixodes ricinus je jedním z nejvýznamnějších přenašečů patogenů napadajících člověka jako jsou spirochety Borrelia burgdorferi a virus TBE. V této práci byl studován vliv opakovaného sání neinfikovaných nymf I. ricinus a vliv vakcinace slinami klíštěte I. ricinus na přenos Borrelia burgdorferi a produkci cytokinů. Regionální lymfatické uzliny myší C3H/HeN byly vyšetřovány na produkci IL-2, IFN-? a IL-10 imunoenzymatickou metodou ELISA. Množství spirochet v kůži, srdci a močovém měchýři bylo stanovováno kvantitativní PCR v reálném čase.
The influence of vaccination with saliva of the tick Ixodes ricinus on the transmission of Borrelia burgdorferi and cytokine profile of the host
Keywords: Ixodes ricinus; vakcinace; Borrelia burgdorferi; borelióza; cytokiny; SAT; interakce borelie-klíště-hostitel; imunizace; Ixodes ricinus; vaccination; Borrelia burgdorferi; borreliosis; cytokines; SAT; borrelia-tick-host interaction; immunization