Vzdělávání žáka s mentální disabilitou v malotřídní škole - Makovcová Stecherová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce je zviditelnění integrace mentálně postiženého žáka v hlavním proudu vzdělávání na malotřídní škole. Konkrétním výstupem práce je zmapování pětileté edukační činnosti žáka se středně těžkou mentální disabilitou a zjištění možnosti prostupnosti ročníků v návaznosti na rámcové vzdělávací programy. Na základě informací z odborné literatury, vlastní praxe, konzultací problematiky s učiteli a rodiči jsou získány podklady pro provedení kvalitativního výzkumu. V praktické části je proveden výzkum formou případové studie, za použití metody pozorování, rozhovoru a analýzy pedagogické dokumentace žáka.Poznatky této práce budou využity pro osvětu veřejnosti i rodičů v oblasti možnosti integrace v malotřídních školách.
Education of student with mental disability in small school with composite classes
Keywords: Mentální disabilita; integrace; individuální vzdělávací plán; malotřídní škola; rámcový vzdělávací plán.; Mental disability; small school with composite classes; frame education plan; integration.