Účetní závěrka ve vybrané akciové společnosti - Sumerauerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce je vyhodnocení rizikových položek účetních výkazů ve vybrané akciové společnosti, jejich srovnání s věrným a poctivým obrazem dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS). V první teoretické části se věnuji charakteristice účetní závěrky, jejím druhům, účetním výkazům, dále výroční zprávě, zveřejnění účetní závěrky a externímu auditu. Zdrojem informací byla pro mě odborná literatura. V druhé praktické části jsem se zaměřila na vybranou společnost. Pro svou práci jsem si vybrala stavební společnost OHL ŽS, a.s. Informace o podniku jsou získané z výroční zpráva společnosti, dále z internetových stránek a také z osobních rozhovorů. Dále jsem se věnovala činnostem souvisejících s účetní závěrkou. Zaměřila jsem se na postup inventarizace, zaúčtování uzávěrkových operací a průběh účetní závěrky. Poté jsem se soustředila na jednotlivé výkazy účetní závěrky rozvahu, výkaz zisku a ztráty, přílohu k účetní závěrce, přehled o peněžních tocích a přehled o změnách vlastního kapitálu. Na závěr jsem vyhodnotila rizikové položky výkazů a jejich vypovídací schopnosti. Účetní jednotka mi poskytla údaje za účetní rok 2012, proto účetní závěrka k 31. 12. 2012.
Financial statement in selected share company
Keywords: inventarizace; účetní uzávěrka; účetní závěrka; rozvaha; výkaz zisku a ztráty; příloha k účetní závěrce; přehled o peněžních tocích; přehled o změnách vlastního kapitálu; rizikové položky výkazů; stocktaking; closing of book; balancing of books; balance; profit and loss statement; supplement to the balancing of books; cash flow overview; summary of the owned capital changes; risk items of the statements