Pojetí městské vlády v díle Politia historica Daniela Adama z Veleslavína - Janošťáková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním cílem této diplomové práce, je ediční zpřístupnění čtvrté knihy tisku Politia historica, který v roce 1584 přeložil a vytiskl Daniel Adam z Veleslavína. Předlohou mu bylo dílo Regentenbuch německého humanisty Georga Lauterbecka vydané v roce 1579. Čtvrtá kniha nese název O regimentu a správě obcí a měst, kterak by ta a na jaký způsob měla a mohla nejlépe nařízena býti a měla sloužit jako příručka městským správcům a úředníkům, jak dobře spravovat město. Úvodní studie, která edici předchází, je rozdělena do tří kapitol. První se věnuje životu a tvorbě Daniela Adama z Veleslavína, druhá je zaměřena na celý spis Politia historica. Třetí a zároveň nejobsáhlejší kapitola se věnuje rozboru edice, která je k diplomové práci připojena jako příloha ještě spolu se jmenným a místním rejstříkem a slovníčkem archaismů a latinismů.
The concept of municipal government in the work Politia historica of Adam Daniel of Veleslavín