Vliv přírodních toxinů na včelu medonosnou - Kainzová, Klára (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této práce bylo popsat vliv včelího jedu na aktivitu trávicích enzymů (amyláz, proteáz, lipáz), na produkci AKH v CNS, na hladinu živin (lipidů, proteinů, glycidů) a vitellogeninu v hemolymfě včely medonosné Apis mellifera L. Včelí jed byl do těla včel aplikován 24 hodin před samotným stanovením výše zmíněných charakteristik. Výsledky ukazují, že včelí jed snižuje hladinu AKH v CNS, zvyšuje aktivitu trávicích enzymů ve střevě a zvyšuje hladinu vitellogeninu v hemolymfě. Vliv jedu na hladinu živin v hemolymfě se lišil - hladina lipidů a glycidů se zvýšila, zatímco hladina proteinů klesala.
The effect of natural toxins on honeybee Apis mellifera L.
Keywords: včela medonosná; trávicí enzymy; AKH; živiny; včelí jed; vitellogenin; honey bee; digestive enzymes; AKHs; nutrients; venom; vitellogenin