Tasemnice parazitující v zažívacím traktu rejnoků Amblyraja radiata na Svalbardu - Padalíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá tasemnicemi rejnoka Amblyraja radiata. Tito rejnoci žijí v arktických oblastech, včetně Svalbardu. Dosud je známo asi 5000 druhů tasemnic parazitujících u všech skupin obratlovců. Nejvyšší počet řádů tasemnic se nachází u paryb a ryb. Dospělce nacházíme v trávicí soustavě obratlovců. V získaných vzorcích jsem identifikovala 3 rody tasemnic: Grillotia, Pseudanthobothrium, Echeneneibothrium. Mým úkolem bylo určit jejich druh, výsledky porovnat s literárními zdroji a charakterizovat společenstvo tasemnic rejnoků Amblyraja radiata na Svalbardu. Tasemnice byly identifikovány na základě morfologických znaků. Morfologické znaky (př. rozdíly v apolýze, maximální šířce strobily, délky cirrového vaku, počtu varlat a tvaru háčků.) Tyto znaky jsme získali pomocí barvení, světelné mikroskopie a elektronové mikroskopie. Provedli jsme barvení karmínem jednotlivých vzorků tasemnic. Díky tomuto barvení jsme dosáhli lepšího zviditelnění vnitřních orgánů zejména pohlavních. Povrch vzorku jsme pozorovali skenovací elektronovou mikroskopií.
Tapeworm parasitic in the digestive tract rays Amblyraja radiata on Svalbard
Keywords: Tasemnice; rejnok Amblyraja radiata; Grillotia; Pseudanthobothrium; Echeneneibothrium; morfologické znaky; barvení; světelné mikroskopie; elektronové mikroskopie; Tapeworm; Amblyraja radiata; Grillotia; Pseudanthobothrium; Echeneneibothrium; morphological features; dyeing; light microscopy; electron microscopy