Humor v britských zvukových komediích v porovnání s českými filmovými příklady - Mádlo, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá průřezem filmové komediální tvorby ve Velké Británii v rozmezí poloviny 30. až do poloviny 70. let 20. století. Popsaná je zde tvorba jednotlivých významných studií jakými byly v historii Gainsborough Pictures a Gaumont-British, Ealing Studios a Rankova studia. Největším hvězdám jednotlivých studií věnuji větší pozornost a zkoumám jejich filmy. Další částí je popis jednotlivých stylů filmové komedie jakými jsou fraška, groteska, bláznivá komedie a romantická komedie, dále satira a parodie s náležitými příklady z české, ale hlavně z anglické tvorby. Také hledám české herce a filmaře, kteří se nějaký způsobem zapsali do historie britské kinematografie. Mezi významná jména patří například Anny Ondráková, Herbert Lom či Karel Reisz.
The Sense of Humor in the British Sound Comedies in the Comparison with some Czech Film's Examples
Keywords: komedie; filmová komedie; struktura komedie; Gainsborough Pictures; Gaumont-British Pictures Corporation; Ealing Studios; Rank Organisation; Slapstick; Farce; Burlesque; Screwball; Romantická komedie; Parodie; Satira; Comedy; Film Comedy; Structure of Comedy; Gainsborough Pictures; Gaumont-British Pictures Corporation; Ealing Studios; Rank Organisation; Slapstick; Farce; Burlesque; Screwball; Romantic Comedy; Parody; Satira