Návrh revitalizace zeleně ve zvolené lokalitě - Marek, Michal (Jihočeská univerzita, 2017)
V této diplomové práci je řešena zámecká zahrada v Českém Krumlově. Je zmapován její současný stav a shrnut její historický vývoj. Zahradu založil Jan Kristián z Eggenbergu v 17. století. Zahrada během dalších let prošla zásadními změnami, které jsou patrné z přiložených plánů, a z původně barokní se stala převážně romantickou. Největší změnou je umístění otáčivého hlediště, které stojí na místě původních bohatých květinových záhonů, jenž byly pýchou zahrady. Velká část práce byla zaměřena na současný stav zahrady. Z něho a také z diskutovaných zahrad v Kroměříži a Lednici je patrné, že současný stav je velmi zanedbaný a vyžaduje regeneraci.
Revitalization proposal of greenery in selected location
Keywords: Zahrada; Český Krumlov; zeleň; Bellarie; vegetace; baroko; garden; Český Krumlov; greenery; Bellarie; vegetation; baroque