Problematika viny z pohledu německé a české literatury - Měšťanová, Květa (Jihočeská univerzita, 2012)
V bakalářské práci se zaměřím na problematiku viny v německé a české raně poválečné literatuře. Nahlédnu i do pocitů vyhoření, které jsou zobrazeny v dané beletrii. Také se budu zabývat otázkou možné naděje a jejími formami, jaké mohl jedinec zasažený válkou naleznout. Oba pohledy budu porovnávat ve vybraných povídkách Wolfganga Borcherta Smutný studený svět a v dramatu Venku přede dveřmi. Věnuji se i románu Heinricha Bölla A anděl mlčel a sbírce Stupně Hermanna Hesseho. Z české beletrie jsem si zvolila Holanovu Panychidu, Bednářovu Prahu pod křídly války a Drdovu Němou barikádu. Znalosti k úvodu do problematiky a teoretické části jsem se rozhodla čerpat z Otázky viny Karla Jasperse, eseje Hannah Arendtové O násilí a textu Tzvetana Todorova V mezní situaci.
The Problems of a guilt in a view of German and Czech Literature
Keywords: Vina; obviňování; vyhoření; zoufalství; očištění se; naděje; válečná literatura; Guilt; accusation; burning out; despair; to purify self; hope; war literature