Pamětní kniha městečka Brtnice z 18. století - Kourková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním úkolem předkládané diplomové práce je kritická edice rukopisu Knihy rozličných starožitných památek Trhové Brtnice 1728 ? 1768. Jedná se o pamětní knihu, která vznikla v 18. století v prostředí poddanského městečka. Edice je pojata tak, aby byly zachovány všechny formální znaky novověkého textu. Další část práce stručně shrnuje historický vývoj Brtnice. Důraz je kladen na 17. a 18. století, především na fungování patrimoniální správy a poddanské samosprávy. Jádrem doprovodného textu je rozbor pramene z hlediska vnějších i vnitřních znaků, jeho interpretace a možné využití v historickém bádání.
Commemorative book of the market-town of Brtnice from 18th century. Diploma thesis.
Keywords: Brtnice; Collalto; David Lipart; František Nepomuk Heppill; Gottfrid Jiřík Vollgart; Jan Štěpán Kosárek; Karel František Tepper; městské knihy; pamětní kniha; patrimoniální správa; pauláni; poddanská samospráva; Valdštejn.; Memory book; Brtnice; Wallenstein; Collalto; Municipal Administration; History