Porovnání soustavy daní v České republice a na Slovensku - Kameníková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zaměřuje na porovnání daňových soustav České republiky a Slovenska. Porovnání daňových systémů nejdříve probíhá na základě popisu českých a slovenských daní, kde jsou zahrnuty například rozdíly v sazbách či dalších parametrech a v odvodech na sociální a zdravotní pojištění. Dále porovnání probíhá na základě vybraných daňových ukazatelů, těmito ukazateli jsou implicitní daňové sazby na spotřebu, práci a kapitál, efektivní daňové sazby, daňový mix, daňová kvóta a ukazatel hrubého domácího produktu na obyvatele v paritě kupní síly. Pro porovnání bylo vybráno období od roku 2017 do roku 2020. Hodnoty těchto ukazatelů byly získány z internetových statistických databází. V závěru byly ukazatele vyhodnoceny z hlediska daňového zatížení.
Comparison of the Tax in the Czech Republic and Slovakia
Keywords: Daňový systém; Česká republika; Slovensko; daňové zatížení; daňové ukazatele; Tax system; Czech Republic; Slovakia; tax burden; tax indicators