Syndrom diabetické nohy z pohledu sestry. - Oberfalcerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Abstrakt Téma této bakalářské práce je:"Syndrom diabetické nohy z pohledu sestry". Diabetes mellitus je časté endokrinologické onemocnění a právě nejčastější komplikací diabetu je syndrom diabetické nohy, který vzniká na podkladě špatné kompenzací diabetu. Výskyt tohoto onemocnění je velmi častý a proto je důležité včasné zachycení komplikace pomocí screeningu.Výzkumná část této bakalářské práce je zpracována pomocí metodyky kvalitativního výzkumu, kde dotazovanými byly sestry na chirurgickém a interním oddělení a sestry v diabetologické a podiatrické ambulanci. Cílem této práce bylo zjistit nejčastější problémy v ošetřování diabetické nohy a zjistit úlohu sestry při standardním creeningovém posouzení nohou diabetiků v běžné praxi ambulantního diabetologa a sester v nemocnici. Výsledky výzkumu jsou zpracovány pomocí rozhovorů se sestrami.Jako hlavní výzkumné otázky jsme si položili: Jaké jsou nejčastější komplikace u klientů se syndromem diabetické nohy? Jaké screeningové testy se provádí v ambulanci diabetologa? Je rozdíl mezi posouzení nohy diabetika v ambulanci diabetologa a u hospitalizovaného diabetika v nemocnici? Zvládá sestra samostatně posoudit nohy diabetika? Mají sestry dostatek informací o ošetřování diabetické nohy? A na základě těchto otázek jsme vytvářeli podotázky k rozhovorům. Rozhovor celkem tvořil 23 otázek, které byly určeny sestrám.Tato práce bude využita jako informační materiál pro sestry na lůžkovém oddělení a pro sestry v ambulanci. A dále jako informační materiál pro studenty, kteří absolvují specializační kurzy, jako je podiatrická sestra nebo diabetologická sestra. Výsledek práce nám poukazuje na problémy v ošetřování diabetické nohy a problémy při screeningovém vyšetření nohou diabetika.
Diabetic foot from the perspective of nurses.
Keywords: Diabetik; screening; syndrom; diabetické noha; sestra; ošetřovatelská péče.; Diabetic screening; syndrome; diabetic foot; nurse; nursing care.