Apposition en français contemporain: description, position, fonction, fréquence. Comparaison avec le tch\'eque. - Daňková, Klára (Jihočeská univerzita, 2015)
Prvním cílem této práce je popsat, jakým způsobem je ve francouzské a české lingvistice vymezen pojem přístavek (francouzsky apposition). Dalším cílem je prozkoumat použití jednoho typu francouzského přístavku v žurnalistických a právních textech a zjistit, jaké ekvivalentní prostředky k jeho vyjádření má k dispozici český jazyk. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou představena různá pojetí francouzského a českého přístavku. V praktické části je nejprve zvolen jeden způsob vymezení francouzského přístavku, se kterým se následně pracuje v korpusové analýze. Předmětem zkoumání korpusové analýzy, prováděné pomocí korpusu InterCorp, je především funkce a frekvence francouzského přístavku v žurnalistických a právních textech a dále také analýza jeho českých ekvivalentů.
Apposition in the contemporary French: description, position, function, frequency. Comparison with Czech.
Keywords: přístavek; predikát; sekundární predikace; syntaktická funkce; syntaktický vztah; incidence; détachement; koreference; apposition; predicate; secondary predication; syntactic function; syntactic relation; incidence; detachment; coreference