Postavení obcí v rámci systému veřejné správy v ČR - Hanzlíková, Miloslava (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je deskripce a analýza české komunální politiky, resp. postavení obcí v rámci systému veřejné správy v České republice. Práce se zaměřuje na vysvětlení základních pojmů a principů souvisejících s místní politikou, na definici obce dle českého právního řádu a na úlohy, jež obce ve smíšeném systému veřejné správy sehrávají. Zmíněno je i dělení obcí dle jejich velikosti a dle rozsahu úkonů vykonávaných v rámci přenesené působnosti. Hlavní pozornost je věnována organizační struktuře obcí. Práce nastiňuje základní charakteristiku obecních orgánů a zásady ustanovování jejich členů (zásady komunálního volebního systému). Práce reaguje i na změny, kterými územní samospráva v rámci reformy veřejné správy prochází (financování, vývoj počtu obcí, rozsah působnosti apod.).
The Position of Municipalities in the frame of the Public Administration in the Czech Republic
Keywords: Veřejná správa; územní samospráva; obec; orgány obce; samostatná a přenesená působnost.; Public administration; local government; municipality; municipal bodies; autonomous and delegated operations.