Komparativní analýza českého a francouzského soudnictví a rozbor příslušné francouzské právní terminologie - Harudová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat a následně porovnat český a francouzský soudní systém. Vzhledem ke studiu francouzského jazyka je druhá část práce zaměřena na rozbor příslušné francouzské soudní terminologie. Práce je členěna do pěti kapitol. První kapitola představuje teoretický úvod o místě a roli soudnictví v rámci mocenských mechanismů založených na principu dělby moci. Druhá kapitola je věnována porovnání právních základů francouzského a českého soudnictví. Třetí kapitola se potom zabývá srovnáním historického vývoje justice v obou zemích. Čtvrtá kapitola je klíčová, neboť detailněji popisuje strukturu obou typů soudnictví a vystihuje hlavní podobnosti či naopak odlišnosti mezi nimi. Poslední kapitola obsahuje rozbor příslušné soudní terminologie. Závěr práce tvoří resumé ve francouzském jazyce a dvojjazyčný francouzsko-český glosář.
Comparative analysis of the Czech and French justice and analysis of the relevant French legal terminology
Keywords: české soudnictví; francouzské soudnictví; komparativní analýza; francouzské právní termíny; překladatelské postupy; czech justice; french justice; comparative analysis; french legal terms; translation methods