Rehabilitace u pacientů s astma bronchiale - Novák, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem této bakalářské práce je rehabilitace u pacientů s astma bronchiale. Astma bronchiale (dále astma) je jedna z nejčastějších nemocí moderní doby, jehož celosvětová prevalence za posledních 20 let dramaticky vzrůstá. Jedná se o chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest, které může vzniknout v kterémkoli věku. Astma se může projevovat jedním nebo několika ze čtyř hlavních příznaků, jimiž jsou: pískot (pískavý dech), dušnost, kašel a tlak na hrudi. Fyzioterapie je důležitý prostředek komplexní péče o pacienta s tímto onemocněním. Z léčebné rehabilitace se u astmatu bronchiale uplatňují především dvě formy léčby, a to respirační fyzioterapie a léčebná tělesná výchova. Komplexní program léčby se sestavuje s ohledem na dechové i pohybové možnosti nemocného, především na stav jeho hlubokého stabilizačního systému. V teoretické části bakalářské práce je popsáno astma v obecné rovině a jeho možnosti fyzioterapie. Hlavním cílem práce je sestavit a realizovat fyzioterapeutický program za účelem zmírnění projevů astma bronchiale. Fyzioterapeutické plány jsou u jednotlivých probandů zaměřeny na respirační a pohybovou fyzioterapii, dle jejich individuálních potřeb. Pro vypracování praktické části bakalářské práce je zvolena metoda kvalitativního výzkumu, která je provedena technikou polostandardizovaného rozhovoru (zjištění anamnézy pacienta), sekundární analýzou dat (studium zdravotnické dokumentace pacientů) a přímého pozorování (vyšetření pacienta a samotné provádění rehabilitačního plánu). Výzkum je proveden u 3 pacientů různého pohlaví a věku při jejich lázeňském pobytu v Lázních Luhačovice a u 1 pacientky školního věku v jejím domácím prostředí. Předpokladem úspěšného zmírnění projevů astma pomocí rehabilitačního plánu je individuální přístup k pacientům a jejich zájem o aktivní přístup k provádění doporučených cviků a aktivit fyzioterapeutem ve svém volném čase. Tato práce může být v budoucnu použita jako stručný přehled problematiky astma bronchiale pro laickou veřejnost a pro studijní účely budoucích fyzioterapeutů. 3 METODIKA PRÁCE Pro získání dat byl použit kvalitativní výzkum, který byl proveden na dvou probandech po cévní mozkové příhodě. Probandi byli vybráni ze základního souboru pacientů Neurologického a Rehabilitačního oddělení Nemocnice České budějovice, a.s. V průběhu výzkumu byla se souhlasem probandů využita jejich zdravotnická dokumentace. Probandi svým písemným souhlasem a podpisem vyjádřili ochotu zúčastnit se jednotlivých vyšetření, měření, zpřístupnit dokumentaci a využít data k anonymnímu zveřejnění. Metodika práce: rozhovor, anamnéza, status praesens - vstupní vyšetření, hodnocení hemiplegie dle Chedoke (vstupní vyšetření), přímé pozorování - pacienti využívali trenažéru (chodící a běžecký pás), rotopedu a vycházek dle kondičního plánu, hodnocení hemiplegie dle Chedoke (výstupní vyšetření), kazuistika, sekundární analýza dat. 3.1 Rozhovor S každým probandem byly vedeny 2 polostandardizované rozhovory v časovém rozmezí 1-2 hodiny, kde bylo postupováno podle otevřených a odvozených otázek. 3.2 Anamnéza Probandi byli postupně a cíleně dotazováni na soubor informací, který byl následně využit k bližší analýze zdravotního stavu pacienta. Bylo postupováno od souboru údajů o prodělaných nemocech rodičů (rodinná anamnéza), o prodělaných nemocech pacienta (osobní anamnéza), dále přes informace současně užívaných léků (farmakologická anamnéza) a alergií (alergologická anamnéza), až po údaje ohledně nynějších onemocnění a pracovních i sociálních podmínek. 44 3.3 Status praesens - vstupní vyšetření Jednotlivci byli podrobeni základnímu souboru vstupních vyšetřovacích metod, které byly využity ke stanovení fyzioterapeutické diagnózy, k vytvoření terapeutického a kondičního plánu. Potřebné informace byly získány z aspekce, palpace a orientačního neurologického vyšetření. Probandi byli vyšetřováni 2x na začátku rehabilitačního procesu, a to jednak v rámci základního neurologického vyšetření a pot
Rehabilitation of patients with asthma bronchiale
Keywords: astma bronchiale; fyzioterapeutický plán; hluboký stabilizační systém; respirační fyzioterapie; asthma bronchial; physiotherapy program; deep stabilization syste; respiratory physiotherapy