Systém pomoci v hmotné nouzi a jeho motivační pvky - Kozina, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce je zaměřena na systém pomoci v hmotné nouzi a na motivační prvky, které tento systém obsahuje. Nejprve seznamuje s pojmy, jako je chudoba, hmotná nouze, sociální zabezpečení a systém pomoci v hmotné nouzi a informuje o účelu tohoto systému. Následně analyzuje způsob posuzování stavu hmotné nouze a jednotlivé dávky systému pomoci v hmotné nouzi. Při této analýze jsou již popsány prvky, které jsou následně označovány za motivační. Dále je popsána závislost na dávkách pomoci v hmotné nouzi a zdroje závislosti na sociálních dávkách. V poslední části jsou motivační prvky systému pomoci v hmotné nouzi zhodnoceny prostřednictvím porovnání jejich stavu před rokem 2012 a po něm a prostřednictvím porovnání současných motivačních prvků s modely zdrojů závislosti na sociálních dávkách.
System of assistance in material need and its motivational elements
Keywords: hmotná nouze; sociální pomoc; systém pomoci v hmotné nouzi; sociální dávky; závislost na sociálních dávkách; motivační prvky; material need; social assistance; system of assistance in material need; welfare benefits; welfare dependency; motivational elements