Vliv způsobu rekultivace ploch po povrchové těžbě na biodiverzitu obratlovců - modelová skupina ptáci - Sobíšková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Jedno z kritérií hodnocení úspěšnosti rekultivace je míra biodiverzity na daném území. Jako indikátory biodiverzity byli zvoleni ptáci, kteří díky své schopnosti přizpůsobit se indukují kvalitu životního prostředí. Úkolem této práce bylo zjistit a porovnat biodiverzitu ornitofauny na různým způsobem zrekultivovaných plochách výsypek Sokolovské hnědouhelné pánve. Byla zvolena jednoduchá metoda vizuálního a akustického pozorování, při které lze většinu druhů bezpečně určit do druhů, bez rušivých zásahů do jejich populací. Celkem bylo zaznamenáno 19 ptačích druhů. Jako druhově nejpestřejší se jevily plochy rekultivované hydricky , pak rekultivace lesnické a nejchudší byly plochy rekultivované zemědělsky. Z výsledků plyne, že mokřady jsou velmi důležité, nejen pro vodní režim a kvalitu vody rekultivovaných oblastí, ale také pro jejich biodiverzitu.
The influence of the type of post - mining areas restoration on vertebrates biodiversity - the model group of birds
Keywords: rekultivace; biodiverzita; ptáci; výsypky; mokřady; revitalization; biodiversity; birds; spoil heap; wetlands