Apreciativní sufixace ve španělštině a strategie jejího překladu - Šindelářová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce přibliţuje čtenáři různé moţné překlady španělských deminutiv a augmentativ a porovnává frekvenci pouţití těchto překladů na základě výskytů v Českém národním korpusu. Teoreticky je zde popsáno obohacování slovní zásoby, největší část práce se ale věnuje apreciativní sufixaci ve španělském a českém jazyce, tedy tvorbě augmentativ a deminutiv a následné strategii jejich překladů. Čtenář zde nalezne nejčastější české a španělské apreciativní sufixy a také popis změn, kterým podléhají základová slova v průběhu modifikace. U kaţdého apreciativa jsou k dispozici také grafy, které znázorňují frekvenci pouţití moţných překladů, které korpus nalezl.
Appreciatve suffixation in spanish and strategy of its translation
Keywords: augmentativa; deminutiva; sufixace; apreciativa; augmentatives; diminutives; suffixation; appreciatives